Zweinstein

The Wizarding World

Zweinstein

                    

Zweinstein:  voluit Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus

Het kasteel bestaat uit zeven verdiepingen, en heeft verschillende torens (waaronder de uilenvleugel en de Astronomietoren). Het kasteel staat in Schotland, maar is met zoveel toverkracht omgeven dat geen enkele Dreuzel het kan vinden. Er is onder meer een bibliotheek, er zijn wat klaslokalen, een grote binnenplaats, een tuin en een grote eetzaal (de Grote Zaal) met een hoog plafond, waarin vijf lange houten tafels staan. Op het terrein bevinden zich verder het Verboden Bos, een zwerkbalveld, een groot meer en drie kassen. De schoolkinderen zijn verdeeld in vier afdelingen, die elk hun eigen slaap- en woonvertrek hebben in het kasteel. De afdelingen zijn Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. Elke afdeling heeft zijn eigen karakter, en er is veel competitie tussen de vier.

De Geschiedenis van Zweinstein

Zweinstein is meer dan duizend jaar geleden gesticht door de grootste tovenaars van die tijd:

Goderic Griffoendor
Helga Huffelpuf
Rowena Ravenklauw
Zalazar Zwadderich.

In verband met de heksenjachten in die tijd zorgden de vier stichters ervoor dat het kasteel onzichtbaar was voor Dreuzels. Na enkele jaren ontstond er onenigheid tussen Zwadderich en de andere drie stichters. Zwadderich was namelijk van mening dat alleen leerlingen uit zuiver magische families mochten worden toegelaten. Zwadderich verliet de school en bouwde een geheime kamer. Hij verzegelde deze kamer zo, dat alleen zijn ware erfgenaam deze zou kunnen openen, namelijk met behulp van Sisselspraak (een zeldzaam magisch talent). Deze erfgenaam zou dan het monster in de Geheime Kamer (een basilisk) kunnen gebruiken om alle niet zuiver-magische leerlingen te doden. Gedurende lange tijd werd de Geheime Kamer slechts een legende geacht; in het boek Harry Potter en de Geheime Kamer bleek niets minder waar. Inmiddels is de basilisk echter om het leven gebracht.

Het schoollied

Zweinstein heeft een schoollied, dat voor zover bekend alleen in het eerste boek gezongen wordt. Iedereen mag het lied op zijn eigen melodie en tempo zingen. Het schoolhoofd laat met behulp van zijn toverstok de tekst zien.

Zweinstein, Zweinstein, Zwijnig Zweinstein,
Leer ons toch volop.
Of we nu oud en kaal zijn,
Of jong met een puistenkop.
Prop onze hoofden vol met weetjes,
Hopelijk voelen ze zich daar thuis,
Want nu zijn ze leeg en tochtig,
Vol vliegjes, stof en gruis.
Leer ons wat het weten waard is,
Maak ons ietsje minder dom,
Doe je best, dan doen wij de rest,
En studeren onze hersens krom!

Ook zingt de Sorteerhoed elk jaar een ander lied. Ron denkt dat de Hoed het hele jaar door een lied bedenkt om op de eerste schooldag te zingen.
Harry heeft pas in de vierde boek door dat het elke keer een ander lied is omdat hij in het tweede en derde jaar niet bij de sorteerceremonie was.

De Afdelingen van Zweinstein

De vier stichters van Zweinstein vonden ieder bepaalde karaktereigenschappen erg belangrijk. Ze verdeelden de leerlingen in vier groepen en gaven ieder aan n van die groepen les.

  • Griffoendor koos zeer moedige leerlingen uit.
  • Ravenklauw koos zeer intelligente leerlingen uit.
  • Zwadderich koos zeer ambitieuze leerlingen uit.
  • Huffelpuf koos de meest vlijtige leerlingen uit en gaf bovendien les aan leerlingen die niet door de andere drie stichters werden uitgekozen.

                         

De scheiding in vier afdelingen bestaat tot op de dag van vandaag. De vier stichters hebben een hoed op magische wijze intelligentie geschonken, zodat deze hoed alle nieuwe leerlingen (in plaats van de stichters) kan sorteren. De hoed wordt dan ook de Sorteerhoed genoemd. Opmerkelijk is overigens, dat de hoed zelf liever een vereniging van de afdelingen zou zien. Hij is bang dat de vierdeling Zweinstein niet ten goede komt, zeker niet als er ook nog eens vijanden (zoals Heer Voldemort) bten Zweinstein zijn.
De verschillende afdelingen hebben elk een eigen leerlingenkamer en slaapzaal. Verder kent Zweinstein een puntensysteem: triomfen leveren afdelingspunten op; overtredingen zorgen voor puntenaftrek. De afdeling met de meeste punten wint aan het einde van elk schooljaar de afdelingsbeker.

______________________________________________

Beschrijving van de afdelingen:

Griffoendor:

Bekend om: Dapperheid, Ridderlijkheid, durf en moed
Oprichter: Goderic Griffoendor
Afdelingskleuren: Rood en Goud
Dier op het afdelingswapen: Leeuw
Leerlingenkamer: In de toren van Griffoendor, die op de zevende verdieping zit; deze wordt bewaakt door een portret van de Dikke Dame, die alleen opzij gaat als men het juiste wachtwoord noemt.
Afdelingsgeest: Heer Hendrik van Malcontent tot maling (Haast onthoofde Henk)
Afdelingshoofd: Minerva Anderling

Huffelpuf:

Bekend om: harde werkers die trouw en geduldig zijn
Oprichter: Helga Huffelpuf
Afdelingskleuren:  Geel en Zwart
Dier op het afdelingswapen: Das
Leerlingenkamer: In het souterrain, in de buurt van de keukens
Afdelingsgeest: De Dikke Monnik
Afdelingshoofd: Pomona Stronk

Ravenklauw:

Bekend om: Bij de pinken, geleerd, flinke dosis gezond verstand
Oprichter: Rowena Ravenklauw
Afdelingskleuren: Blauw en Brons
Dier op het afdelingswapen: Raaf
Leerlingenkamer: In de Westertoren. Wanneer je het juiste antwoord op een cryptisch raadsel geeft, wordt je naar binnen gelaten.
Afdelingsgeest: Helena Ravenklauw (De Grijze Dame)
Afdelingshoofd: Filius Banning

Zwadderich:

Bekend om: Sluw en schuwt echt niets, zolang het doel maar wordt bereikt
Oprichter: Zalazar Zwadderich
Afdelingskleuren: Groen en Zilver
Dier op het afdelingswapen: slang
Leerlingenkamer: In de kerkers, nog onder het meer van Zweinstein
Afdelingsgeest: De Bloederige Baron
Afdelingshoofd: tot aan de lente van 1997 professor Severus Sneep. Zijn opvolger is professor Hildebrand Slakhoorn, die eerder ook al hoofd van Zwadderich was.

Create a Free Website