Zweinstein

The Wizarding World

Lord Voldemort

Hier komt alle informatie te staan over Lord Voldemort en zijn Dooddoeners.

Personalia:

Geboortenaam: Marten Asmodom Vilijn
Geboortedatum: 31 December (rond 1926)
Bloedstatus: Halfbloed
Moeder: Merope Mergel
Vader: Marten Vilijn
Opa: Marvolo Mergel
Oom: Morfin Mergel
Huisdier: Grote slang: Nagini
Boeman: De Dood
Grootste wens: Voor eeuwig leven en macht.
Betekenis van zijn naam: Voldemort betekend: Vlucht van de dood.

Uiterlijk:

Marten Vilijn:

Uiterlijk: Beschreven als een knappe jongen met zwarte haren en donkere ogen.
Uiterlijke kenmerken: Lange vingers en een hoge kille lach.

Voldemort achter in de 20:

Niet meer zo knap als vroeger. Zijn dood uitziende gezicht zag er bleek en glanzig uit. Het wit van zijn ogen heeft nu een permanente rode kleur.

Voldemort na zijn herrijzenis:

Een man groot en dun als een skelet. Zijn gezicht witter dan dat van een schedel. Met wijde rode ogen en een neus als van een slang.

Afkomst en vroege jeugd

De werkelijke naam van Heer Voldemort luidt Marten Asmodom Vilijn (Engels: Tom Marvolo Riddle). Zijn vader, Marten Vilijn Sr., was een Dreuzel van zeer goede komaf.
Zijn moeder, Merope Mergel, was een heks. De familie Mergel was een oude en gerespecteerde tovenaarsfamilie en was een directe afstammeling van Zalazar Zwadderich.
Voor de geboorte van Voldemort was de familie bijna alles uit de dagen van weleer kwijt, behalve het Medaillon van Zwadderich en de Ring van Prospers.
Merope woonde samen met haar broer Morfin en haar vader Asmodom in een vervallen huisje, vlakbij Havermouth, waar Villa Vilijn stond.
Hoe Merope en Marten Vilijn Sr. samen zijn gekomen is niet helemaal duidelijk, maar professor Perkamentus vermoedt dat er magie in het spel is geweest.
Waarschijnlijk een sterke liefdesdrank, maar de Imperius-vloek was ook één van de mogelijkheden.
Haar vader en broer, die Dreuzels verafschuwden en trots waren op hun zuivere tovenaarsbloed, zaten toen opgesloten in Azkaban.
Toen Merope zwanger werd, is ze verlaten door Marten Vilijn Sr., waarschijnlijk omdat zij hem niet langer door middel van magie aan haar wilde binden.
Op oudjaarsavond van dat jaar beviel ze in een weeshuis van een zoon. Voor ze stierf in het kraambed, vroeg ze om het jongetje Marten te noemen, naar zijn vader en Asmodom, naar haar vader. De achternaam van het jongetje zou Vilijn zijn.

Marten Vilijn Jr. bleef jaren in het weeshuis. Wat er toen gebeurd is, is niet precies bekend. Wel was duidelijk dat de andere kinderen bang voor hem waren.
Het leven van de jonge Vilijn verandert als hij vlak voor zijn 11e verjaardag bezoek krijgt van professor Perkamentus, toenmalig leraar Gedaanteverwisselingen op Zweinstein.
Van hem krijgt Marten te horen dat hij een tovenaar is en dat hij om die reden een plaats krijgt op Zweinstein.
De jonge Voldemort vertelt hem dat hij dingen kan verplaatsen zonder ze aan te raken en dat hij anderen pijn kan laten voelen als hij dat wil.
Perkamentus ontdekt dat Marten een zeker gevoel voor sadisme heeft, geen vriendschap kent en zeer dominant uit de hoek kan komen.
Maar bovenal is hij magisch zeer begaafd, hetzij ongecontroleerd, intelligent en beleefd.

Periode op Zweinstein

De Geheime Kamer

Zo kwam het dat in 1938 Marten Vilijn Jr. aan zijn opleiding op Zweinstein begon. Hij werd ingedeeld bij in de afdeling Zwadderich en vermoedelijk kwam hij er ook al snel achter dat hij een directe afstammeling was van Zwadderich. Daarnaast bleek hij een zeer getalenteerde tovenaar te zijn. Hoewel er tijdens zijn schooltijd vreemde incidenten plaatsvonden, kon Marten nooit betrapt worden op een misstap. Hij studeerde hard, kon goed met de leraren overweg en schopte het uiteindelijk tot Klassenoudste in zijn vijfde jaar.

Hoe hij aan de informatie is gekomen, is niet bekend, maar Marten ontdekte de locatie van de Geheime Kamer. Deze kon alleen geopend worden door de erfgenaam van Zwadderich, die vervolgens de gruwel die er huiste kon loslaten in de school. Zwadderich vond namelijk dat alleen bloedzuivere tovenaars mochten studeren, een punt waarop hij van mening verschilde met de overige oprichters van Zweinstein. Na een ruzie stapte Zwadderich op, maar pas nadat hij de Geheime Kamer had gebouwd. Zijn erfgenamen konden de gruwel uit de Kamer loslaten om zo de school van de leerlingen te zuiveren die het volgens Zwadderich niet waard waren om te studeren. Het geheim van de Geheime Kamer blijkt de schuilen in Sisselspraak, het vermogen om met slangen te praten. Degenen die deze taal beheersen, de Sisseltongen, worden voor Duistere Tovenaars versleten. Het vermogen om Sisselspraak te spreken is aangeboren en kan niet worden aangeleerd. Marten Vilijn was een Sisseltong. Zijn toenmalige 'schoolvrienden', de voorlopers van de latere Dooddoeners, waren niet op de hoogte van Marten's bijzondere gave, zoals ze van weinig van Marten op de hoogte waren.

Marten opende de Geheime Kamer en liet de gruwel, een basilisk, los in de school. De blik van een basilisk is dodelijk voor iedereen die hem direct in de ogen kijkt. In dit geval zou het gaan om leerlingen die niet bloedzuiver waren. Er vonden aanvallen plaats op leerlingen en de situatie werd onhoudbaar op Zweinstein. Nadat één van de leerlingen (Jammerende Jenny) de dood vond op een w.c., zou de school wel eens gesloten kunnen worden, tenzij de dader werd gepakt. Marten schrok hiervan, want hij beschouwde Zweinstein als zijn echte thuis. Om dit te voorkomen, besloot hij iemand anders te laten opdraaien voor zijn daden. Zijn keuze viel op Rubeus Hagrid, de latere jachtopziener en leraar Verzorging van Fabeldieren. Hagrid hield er een voorliefde voor Fabeldieren (monsters) op na en zijn monsterspin Aragog, werd door Vilijn aan professor Waffelaar, het toenmalige schoolhoofd, uitgeleverd. Marten Vilijn, die zich toen al Heer Voldemort liet noemen, kreeg een onderscheiding en werd in zijn zesde jaar benoemd tot Hoofdmonitor. Hagrid werd van school gestuurd maar werd op advies van Albus Perkamentus aangehouden als jachtopziener.

Na de sluiting van de Geheime Kamer

Zoals aangegeven werd Vilijn in zijn zesdejaar benoemd tot hoofdmonitor. Uiteindelijk studeerde hij af, met opmerkelijke resultaten. Omdat hij Zweinstein als zijn thuis beschouwde, vroeg hij professor Waffelaar om op Zweinstein te mogen blijven als leraar. Deze vond hem echter nog te jong en vroeg hem op een later tijdstip terug te keren en het nog eens te proberen.

Een deel van de jonge Marten Vilijn werd door hem opgesloten in een dagboek, zijn (vermoedelijk)eerste Gruzielement. Dit is tevens het eerste gruzielement wat door Harry Potter, in 1993, vernietigd werd. Voordat Voldemort zijn opleiding voltooid had, bracht hij een bezoek aan Havermouth, waar zijn vader en grootouders woonden. Zoals bekend is, doodde hij zijn vader en zijn grootouders. Hij gebruikte hiervoor de toverstaf van zijn oom, Morfin Mergel.

Heer Voldemort

De naam Voldemort is door J.K. Rowling verzonnen en is een samentrekking van de Latijnse woorden volare (vliegen) en mors (dood).

Wegens zijn afkeer van Dreuzels en halfbloeden, verwierp Marten Vilijn Jr. de naam die verbonden was aan zijn vader en nam een nieuwe naam aan. Hij maakte een anagram van zijn naam Marten Asmodom Vilijn en zo ontstond de naam van de meest gevreesde Duistere tovenaar allertijden. In de tovenaarswereld wordt zijn naam zelden of nooit uitgesproken. Meestal wordt er gesproken over Jeweetwel of Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden en de Dooddoeners spreken eervol over de Heer van het Duister. Er zijn maar een aantal tovenaars die de naam Voldemort uitspreken. Dit zijn Albus Perkamentus, Harry Potter, Remus Lupos en Sirius Zwarts: allemaal verbonden aan de Orde van de Feniks. Perkamentus is in eerste instantie de enige die Voldemort nog bij zijn geboortenaam noemt, later neemt Harry deze gewoonte van hem over.

Eerste Tovenaarsoorlog

Na zijn afwijzing als leraar Verweer Tegen de Zwarte Kunsten, gaat Voldemort werken voor Odius & Oorlof, een dubieuze winkel in de Verdonkeremanesteeg. Veel mensen in de tovenaarswereld vinden het onbegrijpelijk dat een goede leerling als Marten Vilijn Jr. in een winkel zijn talenten vergooid. Vermoedelijk zag Voldemort in werkelijkheid een goede optie om meer magische voorwerpen te benaderen die als Gruzielement zouden kunnen dienen. Zo weet hij onder andere het Medaillon van Zwadderich en de Kelk van Huffelpuf op slinkse wijze te ontvreemden. Hierna neemt hij ontslag en verdwijnt hij...

Bij zijn terugkeer begeeft Voldemort zich naar Zweinstein en vraagt het nieuwe schoolhoofd, Albus Perkamentus, opnieuw om een baan als leraar. Perkamentus heeft echter vreemde geruchten gehoord over zijn vroegere leerling en weigert hem aan te nemen. Sindsdien is de post van leraar Verweer Tegen de Zwarte Kunsten vervloekt: niet één docent houdt het vak langer dan een jaar vol. Stukje bij beetje beginnen Voldemort en zijn volgelingen, de Dooddoeners, aan macht te winnen. Hij brengt een leger op de been en hoewel zijn bedoelingen onduidelijk zijn, vallen er dodelijke slachtoffers in zowel de tovenaarswereld als in de wereld van de Dreuzels. Het Ministerie van Toverkunst doet er alles aan om Voldemort tegen te werken, hetzij op een weinig doeltreffende manier. Perkamentus richt de Orde van de Feniks op, die zich het doel stelt om Voldemort en zijn volgelingen te vervolgen. Tot deze orde behoren onder andere Rubeus Hagrid, Alastor Dolleman, James en Lily Potter, Sirius Zwarts, Peter Pippeling, Minerva Anderling en Frank en Lies Lubbermans.

Het is tijdens deze periode dat ook Severus Sneep, actief als Dooddoener, een gesprek hoort tussen Perkamentus en Sybilla Zwamdrift. Hij hoort een deel van de profetie over Voldemort en zijn mogelijke ondergang en brieft dit aan hem over. Nog voor de val van Voldemort, beseft Sneep dat zijn grote liefde Lily Potter hierbij dodelijk gevaar loopt en hij sluit zich aan bij de Orde van de Feniks. Voldemort denkt te weten op wie de profetie slaat en wil Harry Potter doden en daar tevens zijn laatste Gruzielement mee vormen. De familie Potter is echter verborgen in de Halvemaanstraat en kan alleen gevonden worden als hun Geheimhouder de locatie prijsgeeft. Sirius Zwarts, de beste vriend van James, zou eerst de Geheimhouder zijn, maar droeg die taak over aan Peter Pippeling. Pippeling verraadt de Potters aan Voldemort en sluit zich aan bij de Dooddoeners. Voldemort doodt eerst James Potter alvorens hij zich van Harry wil ontdoen. Lily Potter offert zich op en geeft haar zoon een langdurige bescherming tegen Voldemort. Als Voldemort de éénjarige Harry Potter wil doden, kaatst de vloek terug en verliest Voldemort zijn lichaam...

Periode tussen twee oorlogen

Voldemort had zich dan wel verdiept in het vervaardigen van Gruzielementen, de magie om weer fysieke vorm aan te nemen kon hij niet alleen uitvoeren. Zijn schim bleef bestaan en broedde op een mogelijkheid om te herrijzen. In 1991, als de elfjarige Harry Potter voor het eerst voet op Zweinstein zet, probeert hij de Steen der Wijzen te stelen. De Steen der Wijzen, die door Albus Perkamentus in de school is verborgen, biedt de mogelijkheid tot het vervaardigen van het levenselixer. De drinker van dit elixer is in staat om de dood uit te stellen. Voldemort neemt bezit van het lichaam van professor Krinkel, de leraar Verweer Tegen de Zwarte Kunsten, om zo de steen te bemachtigen. Harry weet dat echter te voorkomen en Krinkel vindt hierbij de dood. Voldemort zit opnieuw zonder lichaam en zijn wraakgevoelens jegens Harry Potter nemen toe.

In 1992, wanneer Harry tweedejaars is, doet zich een nieuwe kans voor dankzij de Dooddoener Lucius Malfidus. Deze laat het dagboek van Vilijn, het eerste Gruzielement, in handen vallen van Ginny Wemel. Stukje bij beetje weet het stukje ziel in het Gruzielement aan kracht te winnen en uiteindelijk bezit te nemen van Ginny. Als Voldemort sterker wordt, is het opnieuw Harry die hem dwarsboomt door het dagboek te doorboren met de giftand van de basilisk. Voldemort kan wederom niet herrijzen en bovendien heeft Harry een belangrijke stap gezet in de uiteindelijke vernietiging van Voldemort.

In 1994 doet zich de kans voor wanneer de Dooddoener Peter Pippeling, bijgenaamd Wormstaart, zijn ware aard toont. Pippeling blijkt een faunaat te zijn en is verantwoordelijk voor het verraad van de Potters aan Voldemort. Hij heeft echter Sirius Zwarts, de peetvader van Harry, voor dit verraad laten opdraaien. Zwarts heeft jaren in Azkaban doorgebracht en is van plan zijn naam te zuiveren en zijn plaats als peetvader op te eisen. Wormstaart weet echter te ontkomen aan de wraakgevoelens van zijn vroegere vrienden Sirius Zwarts en Remus Lupos en vluchtte, vermoedelijk naar Albanië.

Herrijzenis en Tweede Tovenaarsoorlog

Herrijzenis

In 1994 heeft Voldemort schrikbarend aan krachten gewonnen. Wormstaart heeft zich bij hem gevoegd en ook de trouwe Dooddoener Barto Krenk Jr. schaart zich aan Voldemort's zijde. Samen bedenken ze een plan waarbij Harry Potter een belangrijke rol speelt. Met zijn twee helpers beschikt Voldemort namelijk over de mogelijkheid zijn lichaam terug te krijgen en een nieuwe golf van terreur uit te storten. Hiertoe neemt Barto Krenk Jr. de identiteit aan van Alastor Dolleman, de ex-schouwer die les gaat geven aan Zweinstein. Hij zorgt ervoor dat Harry mee doet aan het gevaarlijke Toverschool Toernooi en helpt hem ongemerkt om het toernooi naar zijn hand te zetten. Op het moment dat Harry in een doolhof de beker wil pakken, blijkt dit een Viavia te zijn en komt hij op het kerkhof van Havermouth terecht. Hier wordt het bot van Marten Vilijn Senior, de hand van Wormstaart en het bloed van Harry Potter gebruikt om Voldemort te laten herrijzen...

Ook de Dooddoeners geven gehoor aan de roep van hun meester en verschijnselen op het kerkhof. Er volgt een duel tussen Voldemort en Harry Potter waarbij geen van beide lijkt te kunnen winnen, maar Harry wel vaak gemarteld wordt door Voldemort. Hun toverstokken bevatten een identieke kern en hierdoor gebeurd er niet wat men zou verwachten bij een duel. In plaats daarvan komen er schimmen uit de toverstok van Voldemort die Harry de mogelijkheid geven te vluchten, alvorens Voldemort in zijn kwade opzet slaagt om Harry te doden...

Tweede tovenaarsoorlog

Hoewel Voldemort is herrezen, houdt hij zich opvallend rustig. Het Ministerie van Toverkunst weigert de beweringen van Harry Potter en Albus Perkamentus te geloven dat Voldemort is teruggekeerd. Inmiddels heeft Perkamentus echter de Orde van de Feniks weer bij elkaar geroepen en proberen ze de prille plannen van Voldemort dwars te bomen. Voldemort blijkt gebrand te zijn op de profetie die Sybilla Zwamdrift jaren eerder heeft gedaan. Hoewel Severus Sneep hem heeft afgeluisterd, is niet de hele profetie bekend bij Voldemort. Een registratie van de profetie is echter opgeslagen in het Ministerie van Toverkunst en Voldemort weet Harry zó te manipuleren dat deze zich naar het Departement van Mystificatie begeeft. Als de registratie van de profetie wordt vernietigd, ontsteekt Voldemort in woede en gaat, samen met Bellatrix van Detta, het duel aan met Albus Perkamentus en Harry. Hij probeert Perkamentus zo ver te krijgen om Harry en hemzelf te doden, maar Perkamentus kent Voldemort beter dan hij zou denken. Omdat Voldemort zich in het openbaar, in aanwezigheid van de Minister van Toverkunst, heeft vertoond hoeft hij zich niet langer in te houden.

In 1996 lijkt de Tweede Tovenaarsoorlog te zijn begonnen. Voldemort heeft zijn Dooddoeners verzameld, heeft de Reuzen aan zijn zijde en de Dementors zorgen voor een continue bedrukte stemming. De Tovenaarsgemeenschap en de Dreuzelwereld lijken steeds meer naar elkaar toe te groeien omdat Voldemort geen onderscheid maakt in zijn slachtoffers. Terwijl Perkamentus zich verdiept in de Gruzielementen en daar Harry in mee laat denken, heeft Voldemort een ander duivels plan bedacht. Om wraak te nemen op Lucius Malfidus, geeft hij Draco Malfidus de opdracht om Perkamentus te doden. Als dit niet lukt, zal dit vermoedelijk de dood van Draco betekenen. Omdat Narcissa Malfidus, de moeder van Draco, doodsangsten uitstaat, vraagt zij aan Severus Sneep om Draco te beschermen. Sneep is nog steeds de vertrouweling van Perkamentus, maar is dat ook nog steeds van Voldemort.

Wachten op het Zevende boek

De rest zal even moeten wachten tot het nederlandse boek er is.
zodra iedereen het zevende boek heeft gelezen zal de informatie over Voldemort aangevuld worden.

De Dooddoeners

                     

Een Dooddoener is een volgeling van de duistere tovenaar Heer Voldemort. Dooddoeners worden door Voldemort gemarkeerd met het Duistere Teken (schedel met een slang door de mond) op hun linkeronderarm. Ze voeren de taken uit die Voldemort ze oplegt. Doorgaans hebben deze taken te maken met dood en verderf zaaien. Het is slechts zelden Voldemort zelf die dit soort dingen uitvoert; meestal delegeert hij deze taken aan de Dooddoeners. Wie eenmaal Dooddoener is geworden, kan niet meer terug. Wie vlucht of weigert Voldemorts opdrachten uit te voeren, wordt doorgaans vermoord door een andere Dooddoener. De Dooddoeners kunnen veel van elkaar verschillen, maar hebben wel enige overeenkomsten:

 • Vaak afkomstig uit de afdeling Zwadderich.
 • Geen onderlinge loyaliteit.
 • Een grote angst voor hun leider.
 • Wellicht grootste onderlinge karaktertrek: opportunisme.
 • Spreken over Voldemort als de Heer van het Duister.
 • Van mening zijn dat magie alleen onderwezen mag worden aan mensen die puur (tovenaars)bloed hebben.

Bekende Dooddoeners

Hieronder volgt een lijst van enkele bekende Dooddoeners:

 • Alecto Kragge
 • Amycus Kragge
 • Arduin
 • Bellatrix van Detta
 • Rodolphus van Detta
 • Rabastan van Detta
 • Antonin Dolochov
 • Grafblom
 • Jeegers
 • Jekers
 • Igor Karkarov (heeft veel Dooddoeners verraden om uit Azkaban te blijven en is daarom vermoord)
 • Korzel Sr.
 • Bartolomeus Krenck Jr. (zielloos door de "Kus van de Dementor")
 • Krodde
 • Kwast Sr.
 • Noot
 • Lucius Malfidus
 • Draco Malfidus
 • Peter Pippeling
 • Augustus Ravenwoud
 • Edwin Roselier
 • Thorfinn Rowle 
 • Totelaer
 • Schoorvoet
 • Selwyn
 • Severus Sneep
 • Walter Vleeschhouwer
 • Regulus Zwarts


Drie belangrijke karakters ontbreken in deze lijst, namelijk Narcissa Malfidus, Fenrir Vaalhaar en Professor Krinkel. Ondanks het feit dat haar zus, haar man en later haar zoon wel Dooddoeners zijn, is Narcissa zelf geen Dooddoener. Fenrir Vaalhaar steunt Voldemort wel, maar is niet belangrijk genoeg om het Duistere Teken te krijgen, waarschijnlijk omdat hij een weerwolf is. Professor Krinkel was een volgeling van Voldemort, maar hij was waarschijnlijk geen Dooddoener.

Create a Free Website